اروند میزبان هشتمین نشست معاونین فرهنگی،اجتماعی و گردشگری مناطق آزاد کشور
به گزارش اینجاخبر هشتمین نشست معاونین فرهنگی، اجتماعی،گردشگری و مدیران گردشگری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور با بازدید از اماکن میراث فرهنگی در منطقه آزاد اروند، آغاز شد.
هشتمین نشست ستاد هماهنگی خدمات سفر با حضور معاونین فرهنگی، اجتماعی و گردشگری و مدیران گردشگری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و دیگر مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور از امروز چهارشنبه به مدت ۲ روز ۱۹ و ۲۰ اردیبهشت ماه در منطقه آزاد اروند برگزار می شود.
بازدید از موزه آبادان، موزه های نفت( کارآموزان و بنزین خانه) و مسجد رنگونی ها از جمله اماکن بود که هیأت مذکور در نخستین روز از حضور خود در منطقه آزاد اروند از آنها دیدن کردند.
علی زارعی درهشتمین نشست معاونین فرهنگی،اجتماعی و گردشگری مناطق آزاد کشور ضمن اشاره به اینکه صادرات، سرمایه گذاری و تولید اصلی ترین وظیفه مناطق آزاد است؛ پرداختن به مباحث فرهنگی و مسئولیت های اجتماعی را یکی از مهم ترین مولفه های این مناطق عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه دولت سیزدهم توجه ویژه ای به مسائل فرهنگی و اجتماعی دارد، در مناطق آزاد به دنبال توسعه فرهنگی هستیم.
وی ظرفیت های فرهنگی بویژه در حوزه گردشگری در منطقه آزاد اروند را بسیار متنوع دانست و اظهار داشت: شهرستان های آبادان و خرمشهر با توجه به سبقه فرهنگی بالایی که در کارنامه خود دارند ظرفیت بسیار خوبی در حوزه گردشگری ایجاد کرده اند که تلاش داریم با رویکرد جدید این صنعت ارزشمند را در منطقه آزاد اروند رونق دهیم.
علی زارعی ضمن تأکید براینکه باید به سمت اقتصادهای جدید برویم، خاطرنشان کرد: امروزه در دنیا به موضوع گردشگری بسیار توجه میشود؛ در حال حاضر خیلی از کشورها در حوزه گردشگری ۱۰ برابر درآمد نفت ما تولید درآمد دارند که این نشان از پرسود بودن این صنعت است.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد اروند، تصریح کرد: به همین منظور از تمام مناطق آزاد دعوت کردیم که با ظرفیتهای ویژه فرهنگی و گردشگری موجود در اروند آشنا شده تا بتوانیم از این طریق زمینه تعامل بین این مناطق را در حوزههای مختلف فراهم کنیم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، گفت: با توجه به همجواری با کشور عراق و شهرهای شیعه نشین بصره، کربلا و نجف؛ منطقه آزاد اروند میتواند در حوزه گردشگری سلامت و فرهنگی؛ ظرفیت بسیار قابل توجهی باشد.
غلامرضا خلیلی نیا ضمن خیر مقدم به مهمان های حاضر در هشتمین نشست معاونین فرهنگی،اجتماعی و گردشگری مناطق آزاد کشور، اظهار داشت: مفتخریم در منطقه ای که نماد ایثار و مقاومت است میزبان عزیزان باشیم. منطقهای که مزین به خون شهدا است و هرساله با مشارکت مردم و حمایت سازمان منطقه آزاد اروند در مراسم اربعین حسینی توفیق خدمات رسانی به زائرین اباعبدالله الحسین(ع) را داریم.
وی با اشاره به تاریخچه فرهنگ و هنر و نقش پالایشگاه در شکل گیری مدرنیته در این منطقه، افزود: وجود پالایشگاه نفت آبادان و پتانسیل های بسیار فرهنگی می توان زمینه های توسعه گردشگری خارجی را در منطقه آزاد اروند، فراهم کرد.
خلیلی نیا جاذبه های طبیعی از جمله اروند رود و بهمنشیر را ظرفیتهای منحصر بهفرد منطقه دانست و افزود:
حضور موفق در فرصت های دیده شدن نظیر نمایشگاههای داخلی و خارجی، تعامل با کشورهای حوزه خلیج فارس و منطقه خاورمیانه یکی از ظرفیت های قابل توجه اروند است که در کنار همجواری با عراق و شهرهای شیعه نشین بصره، کربلا و نجف میتواند در حوزه گردشگری سلامت و فرهنگی فرصت بسیار قابل توجهی باشد.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، تصریح کرد: منطقه آزاد اروند در بین مناطق آزاد کشور رتبه برتر و همچنین در حوزه های فرهنگی، حقوقی عمران و زیربنایی به عنوان برترین منطقه آزاد درسال ۱۴۰۲ شناخته شدکه این خود عامل بسیار موثری در رشد و توسعه همزمان فرهنگی و اقتصادی خواهد بود.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقطه آزاد اروند، گفت: مهم ترین جاذبه های گردشگری در مناطق آزاد بوده که اقدامات بسیار مهمی نیز در زمینه توسعه این صنعت درآمدزا انجام شده است.
حجت الاسلام والمسلمین هادی زرشناس ضمن بیان اینکه اروند با توجه به موقعیت سوق الجیشی و وجود هم و نقل ترکیبی یکی از ویژه ترین مناطق در حوزه گردشگر ی است، اظهار داشت: شهرستان های آبادان و خرمشهر در حوزه گردشگری دفاع مقدس، مذهبی، طبیعی، سلامت و تجاری به دلیل همجواری با دوکشور مهم عراق و کویت از موقعیت بسیار خوبی برخوردار هستند.
وی حضور پررنگ گردشگران سلامت به کشور ایران را یک اتفاق مهم در حوزه گردشگری دانست و افزود: با توجه به هزینه های مقرون به صرفه درمان برای اتباع کشورهای همسایه در ایران؛ حوزه گردشگری سلامت فرصت مغتنمی برای توسعه گردشگری خارجی است.
حجت الاسلام زرشناس اذعان داشت: خرمشهر و آبادان به دلیل نماد مقاومت همیشه و به درستی بعنوان گردشگری دفاع مقدس شناخته شده اند؛ لیکن ظرفیت های بکر و بی نظیر دیگری نیز وجود دارد که تا به حال مغفول مانده و می بایست در معرفی آنها تلاش بیشتری داشته باشیم.
وی گردشگری آبی را از جمله جاذبه های مهم گردشگری دانست که منطقه آزاد اروند با وجود ۳ رودخانه کارون، بهمنشیر و اروند یک استثنا در این زمینه است و گفت: امیدوار هستم این نشست مشأ و سبب خیری جهت رونق گردشگری توسعه اقتصادی برای مردم فهیم منطقه آزاد اروند که دین خود را به کشور و اسلام ادا نموده اند، شود.
دبیر سابق شورای راهبری گردشگری سلامت کشور، گفت: نقشه راه، گام نخست تدوین سند راهبردی گردشگری سلامت مناطق آزاد است.
محمد پناهی، دبیر سابق شورای راهبری گردشگری سلامت کشور در هشتمین نشست معاونین فرهنگی،اجتماعی و گردشگری مناطق آزاد کشور با اشاره به اینکه یکی از معضلالت گردشگری سلامت نبود برداشت صحیح از این حوزه است، اظهار داشت: می بایست در سه بعد گردشگری پزشکی، گردشگری تندرستی و طبیعت درمانی بر روی گردشگری سلامت کار شود تا ظرفیت ها مشخص گردد.
وی هر کدام از مناطق آزاد را یک ظرفیت بی بدیل در حوزه گردشگری سلامت دانست و افزود: اگر قرار است گردشگری سلامت را توسعه دهیم باید نگاه پرمعنا و دقیقی به جوامع محلی داشته باشیم. اگر این اتفاق رخ دهد قطعا گردشگری سلامت رونق می گیرد.
پناهی ارتقاء سطح سلامت مناطق محلی را مهم ارزیابی کرد و ادامه داد: برای تحقق این مهم که یک راه دوسویه است؛ باید ظرفیت های منطقه را بشناسیم و قوانین محلی را تسریع کنیم تا سرمایه گذار ترغیب شود. در واقع باید بخش خصوصی پای کار بیاید تا آن منطقه توسعه پیدا کند؛ اگر امروز در مناطق آزاد نواقصی در این حوزه وجود دارد به این دلیل است که بخش خصوصی درست وارد عمل نشده و هنوز رویکردمان دولتی است.
وی مهم ترین چالش در حوزه گردشگری سلامت را بررسی کرد و گفت: نبود مناطق آزاد در سیاست گذاری های کلان، بزرگ ترین چالش این مناطق است.
پناهی حوزه نظارتی را دیگر چالش مناطق آزاد دانست و اظهار داشت: برنامه جدی در حد کلان در این مناطق وجود ندارد؛ باید نقشه راه گردشگری سلامت مناطق آزاد نوشته شود تا به سند راهبردی برسید. در این مسیر اهداف اولیه ، اهداف راهبردی و اهداف کلان را تعریف کنید تا به نقشه راه برسید.
این کارشناس حوزه گردشگری سلامت تصریح کرد: نکته بعد بحث استراتژی است تا استراتژی تعریف نکنید نمی توانید نقشه راه را بنویسید در این حوزه چند محور را می بایست در نظر بگیرید؛ اولین مورد محور تولید محتوا است تا تولید محتوا نداشته باشید نمی توان از مناطق آزاد انتظار جدی داشت.
پناهی مدیریت برنامه ریزی محلی در سطوح پایین دستی برای رسیدن به سطوح بالادستی را مهم دانست و گفت: آموزش و توانمندسازی برای مدیران ازجمله استراتژی هایی است که باید در مناطق آزاد اعمال شود؛ همچنین تا زمانی که در مجموعه خود نظارت دقیق نداشته باشید قطعا دلالان حرف اول و آخر را در حوزه گردشگری سلامت خواهند زد.
دبیر سابق شورای راهبری گردشگری سلامت کشور یکی از الزامات استراتژی ها را تدوین آئین نامه ها ی مرتبط حوزه برنامه استراتژی گردشگری سلامت عنوان کرد و افزود: در حوزه اجرایی شرکت های گردشگری سلامت مناطقتان را بازتوانی و آموزش دهید و سپس از آنها کار بخواهید و تلاش کنید به کسانی مجوز دهید که سرمایه گذار واقعی هستند.
یک گروه گردشگر اهل کشور اندونزی، با عبور از شهرهای مختلف کشور و اماکن تاریخی و مذهبی عراق، روز شنبه وارد منطقه آزاد اروند خواهند شد.
«امیرهوشنگ بابامرادی» مدیر توسعه گردشگری این سازمان، بیان کرد: گروهی از بازدیدکنندگان اهل کشور اندونزی پس از سفر به شهرهای مشهد، تهران، همدان و عزیمت به عراق جهت انجام زیارت عتبه مقدسه و بازدید از اماکن تاریخی این کشور، روز شنبه از طریق مرز شلمچه وارد منطقه آزاد اروند خواهند شد.
وی با اشاره به استقبال از این گروه با حضور در یادمان شهدای شلمچه، افزود: سازمان منطقه آزاد اروند در مدت حضور این گروه در منطقه، تسهیلگری لازم را جهت بازدید از اماکن مختلف برای ایشان انجام داده است.
مدیر توسعه گردشگری سازمان منطقه آزاد اروند با بیان اینکه پذیرایی از این گروه بر عهده بخش خصوصی خواهد بود، تصریح کرد: در مدت حضور گردشگران اندونزیایی، اماکن دیدنی، تاریخی و گردشگری منطقه آزاد اروند از نظر این گروه عبور خواهد کرد.
بابامرادی، یادآور شد: حیطه گردشگری خوراک نیز برای بازدید این گروه مهیاسازی شده و ظرفیتهای بومی منطقه به ایشان معرفی خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در مدت حضور گردشگران اندونزیایی، صنایع دستی منطقه آزاد اروند نیز به بازدیدکنندگان معرفی خواهد شد و معرفی از نحوه فعالیت این حوزه صورت میگیرد.
مدیر توسعه گردشگری سازمان منطقه آزاد اروند با اشاره به همپوشانیهای حوزه گردشگری اروند با وزارتخانه متبوع، بیان کرد: پس از تببین سیاستهای حوزه گردشگری اروند با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی موفق شدیم مسیر نخستین گروه گردشگری خارجی را به منطقه آزاد اروند سوق دهیم و امیدوارم با برنامهریزی و ارزیابی که از سوی تورگردانان صورت میگیرد، مسیرهای بعدی برای عموم گردشگران داخلی و خارجی هموار و با تقویت زیرساختها، برای اقامت گردشگران نیز بتوانیم زیرساختهای لازم را ایجاد کنیم.
بابامرادی تصریح کرد: این تور گردشگری با مضمون معرفی منطقه صورت خواهد گرفت، اما در سفرهای بعدی گروههای گردشگری، اقامت ایشان نیز در برنامهها گنجانده خواهد شد.
مدیر کل توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گفت: مناطق آزاد برای ارائه ظرفیت ها و جذب گردشگر می توانند به عضویت دائم کمیته جذب گردشگران خارجی درآیند.
مسلم شجاعی در هشتمین نشست معاونین فرهنگی و مدیران گردشگری مناطق آزاد که به مدت دو روز در اروند برگزار شد، با اشاره به عضویت این مناطق در کمیته جذب گردشگران خارجی، اظهار داشت: این کمیته میتواند به بررسی موانع و مشکلات جذب گردشگران خارجی پرداخته و با حضور مسوولان و متولیان امر، نسبت به رفع آن اقدام کند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر شبکه و زنجیره گردشگری کشور شکل گرفته و میتوان یک کلاس جدید را بعنوان خدمات به گردشگران خارجی ارائه داد.
شجاعی حذف ویزا در مناطق آزاد را یک امتیاز در جذب گردشگر خارجی دانست و افزود: قرار بر این است که در این راستا دفتر معاونت گردشگری به مناطق آزاد برای حل مشکل تردد گردشگران خارجی در مرز، بویژه مرز اروند و ماکو کمک کند؛ از این جهت که این دو منطقه سوق الجیشی هستند و باید دستگاه ها و سازمان های مختلف امنیتی و اطلاعاتی کشور کمک نمایند تا شاهد حضور بیشتر گردشگران خارجی در این مناطق باشیم.
مدیر کل توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، تصریح کرد: هر کدام از مناطق آزاد با محوریت دبیرخانه می توانند در نمایشگاه های بین المللی که وزارتخانه شرکت می کند بدون هزینه حضور مثمر ثمر داشته باشند.
بر اساس این گزارش رئیس مرکز خدمات مشاوره ایرانیان خارج از کشور در بخش دیگری از این نشست در خصوص آمادگی ایرانیان خارج کشور برای جذب سرمایه گذاران خارجی جهت زنجیره گردشگری مناطق آزاد و بسته های سرمایه گذاری بحث و گفتوگو کرد.
سید مجید حلاج زاده ضمن اعلام همکاری با مناطق آزاد جهت برگزاری نمایشگاه های بدون هزینه در کشورهای همسایه، از شکل گیری اولین کنفرانس گردشگری سلامت ایران با حضور شخصیت های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی کشورهای همسایه در آینده نزدیک و با همکاری این مرکز در منطقه آزاد کیش خبر داد.
در ادامه اکبرغمخوار مشاور کمیسیون گردشگری اتاق ایران نیز با اشاره به جایگاه گردشگری مناطق آزاد بعنوان قطب حرکتی گردشگری غرب آسیا، اظهار داشت: اتاق بازرگانی می تواند کمیته ای به اسم کمیته گردشگری مناطق آزاد را شکل دهد تا بستر حضور و تردد نخبگان و سرمایه گذاران حوزه گردشگری ایجاد شده و بتوانند بسته های سرمایه گذاری را برای سرمایه گذارانی که می خواهند در این عرصه ورود کنند معرفی نمایند.
در پایان قرار شد تور ترکیبی مناطق آزاد برای گردشگران خارجی شکل بگیرد و اینگونه نباشد که هر منطقه برای خود و به صورت جداگانه اقدام به جذب گردشگر کند تا از این طریق گردشگران بتوانند به راحتی در همه مناطق در قالب پروازهایی که قرار است جامعه تور گردانان برای برقراریشان به مناطق آزاد کمک نمایند، حضور پیدا کنند.