تأیید ثبت ۴ اثر غیرمنقول منطقه آزاد اروند در شورای ملی ثبت آثار میراث فرهنگی
به گزارش اینجاخبر مدیرتوسعه گردشگری و میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد اروند، گفت: در نشست شورای ملی ثبت آثار تاریخی- فرهنگی غیرمنقول، ۴ پرونده ثبتی از منطقه آزاد اروند بررسی و تأیید شد.
امیرهوشنگ بابامرادی ضمن اشاره به اهمیت معرفی و حفظ فرهنگ معنوی دفاع مقدس برای نسل های آینده، اظهار داشت: به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس، جلسه شورای ملی ثبت آثار تاریخی-فرهنگی غیرمنقول جهت بررسی پرونده های پیشنهادی مرتبط با موضوع میراث دفاع مقدس و ارزش های انقلاب اسلامی در محل ستاد راهیان نور کشور برگزار و ثبت ۴ اثر غیرمنقول منطقه آزاد اروند تأئید شد.
بابامرادی تصریح کرد: در این جلسه که نمایندگان منطقه آزاد اروند حضور داشتند، تعداد ۴ پرونده میراث غیرمنقول منطقه شامل کتابخانه مرکزی خرمشهر، مدرسه ولیعصر، آرامگاه بایندر و نقدی مرتبط به حماسه شهریور ۱۳۲۰ در خرمشهر و بنای رادیو نفت آبادان با رأی شورای ثبت واجد شرایط شناخته شدند و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند.
وی ثبت مشخصات یک اثر در فهرست آثار ملی را بدین منظور دانست که امر حفاظت قانونی از آن اثر برای مسئولین امر میسر شود و افزود: آثار تاریخی پس از ثبت ملی، در پناه قانون قرار گرفته و مورد حمایت واقع می شوند در واقع مهم است که میراثمان را بشناسیم و از آنها حفاظت نمائیم چراکه این میراث ارزش ویژهای دارند و تا دوران ما خودشان را رساندهاند تا پیامی از گذشته را به گوشمان برسانند و وظیفه ما است که برای آیندگان حفظ شان کنیم.
بر اساس این گزارش، میراث فرهنگی به تمام آنچه که از گذشته بهجا مانده گفته میشود، که میتواند به دو صورت آثار ملموس(مانند بناهای باستانی)، آثار ناملموس (مانند آداب و رسوم یک منطقه) خود را نشان دهد. همچنین میراث فرهنگی منقول قابل جابجایی به مکان های دیگر هستند و میراث فرهنگی غیرمنقول قابل انتقال نمی باشند.
سجاد پاکگهر رئیس گردشگری و میراث فرهنگی شهرستان خرمشهر در گفتگو با اینجاخبر ضمن تاید خبر تایید آثار درباره معرفی اماکن مورد نظر افزود:
کتابخانه مرکزی:
یکی از بناهایی که اولین تفحص شهدا پس از آزادسازی خرمشهر در سال ۱۳۶۱ در آن صورت گرفت؛ ساختمان کتابخانه مرکزی خرمشهر بوده که بیش از ۱۸ ماه در زمان سقوط شهر، پیکر مطهر شهدای تکاور نیروی دریایی در آن باقی مانده بودند.
در زمان جنگ تحمیلی و مقاومت ۴۵ روزه تعدادی از تکاوران نیرو دریایی در این مکان مستقر بودند که با بمباران این ساختمان پیکر مطهر ۸ نفر از تکاوران در آن ساختمان باقی مانده بود. پس از آزادی خرمشهر شهید بهروز مرادی به همراه همرزمانش به این ساختمان مراجعه کردند و پیکر شهدا را از ساختمان خارج کردند. تصویر این واقعه در کتاب تاریخ جنگ موجود می باشد.
مدرسه ولیعصر:
مدرسه ولیعصر در کوی بهروز به عنوان یکی از مقرهای شهید جان آرا و محل اجتماع رزمندگان، خاطرات ارزشمندی را از آن دوران در خود نهفته دارد. خاطره اعلام شهید جهان آزا به نیرو های خود در این مکان که همه ما شهید خواهیم شد هر کس میخواهد برود و در ادامه همه همرزمان با خود عهد می بندند که تا آخرین قطره خون مبازره کنند، هنوز درخاطر برخی از همرزمان شهید جهان آرا که در آن روز در این مدرسه بودند؛ باقی مانده است.
مکان و آرامگاه شهید بایندر و شهید نقدی:
مکان و آرامگاه شهید دریابان غلامعلی بایندر فرمانده نیروی دریایی ارتش و دریابان نقدی جانشین ایشان مربوط شهریور ۱۳۲۰ که تا اخرین نفس جلوی یورش انگلیسی ها را گرفته بودند. آرامگاه این شهیدان در نقطه صفر مرزی در کنار رودخانه اروند که یادآور نگهبانان مرز می باشد در ان تاریخ به خاکسپاری گردیده اند.
ساختمان رادیو نفت:
با آغاز جنگ تحمیلی فعالیت تلویزیونی صدا و سیمای آبادان متوقف شد، اما رادیو با عنوان صدای آبادان به پخش برنامههای خود ادامه داد و نقش ارزنده و حساسی در زمینه ی انعکاس رویداد دفاع مقدس و تقویت روحیه ی رزمندگان ایفا میکرد. ساختمان قدیمی رادیو نفت هم اکنون در محله بریم قرار دارد.