اوضاع گردشگران عراقی در خوزستان سر و سامان می‌یابد

به گزارش اینجاخبر  مدیرتوسعه گردشگری و میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد اروند؛ گردشگری، را بدیل و بهترین جایگزین پایدار برای رهایی از اعتیاد اقتصاد نفتی دانست.

امیرهوشنگ بابامرادی در نشست تقدیر از فعالین حوزه گردشگری با بیان اینکه به‌رسم روشنگری در حال تدوین گزارشی از فعالیت‌ها و کوشش‌های صورت گرفته به‌عنوان فرآورده‌ای رسانه‌ای و ماندگار هستیم؛ خاطرنشان کرد: در بهره‌مندی از مزیت‌های صنعت و اقتصاد گردشگری، نگرش راهبردی بدین معناست که گردشگری را در ردیف صنعتی سودآور و فرصتی ثروت‌آفرین به‌حساب آوریم. بر پایه این اصل، اندک مواهب و ظرفیت‌ها را برای خلق درآمد و توسعه زیرساخت‌ها و محیط پیرامون می‌توان به کار بست.

وی ضمن تأکید بر این مهم که اگر می‌خواهیم گردشگری به منبع تغذیه و محرک اقتصادی کشور تبدیل شود، نگرش همه‌ی ذی‌نفعان و تصمیم‌گیران در این حوزه باید مبتنی بر مدل‌های موفق جهانی قرار گیرد، تصریح کرد: در کل اقتصاد کشور ما و در خوش‌بینانه‌ترین برآورد؛ نقش صنعت گردشگری از تولید ناخالص داخلی (GDP) تنها ۵ درصد و از اشتغال حدود ۶ درصد است! درحالی‌که ما در شمار ۵ کشور برتر از نظر میراث فرهنگی و زمینه تاریخی هستیم. بر اساس داده‌های آماری بدون اغماض و تعارف باید تأمل کرد که چرا رده ۷۷ صنعت گردشگری در جهان یا رتبه ۷۰ در پذیرش گردشگر خارجی را داریم. درحالی‌که در شمار ۱۰ کشور اول در  زمینه جذب گردشگر محسوب می‌شویم. یا از نظر جاذبه‌های باستانی و تاریخی رتبه دهم و در اکوتوریسم، رتبه پنجم دنیا را داریم.

بابا مرادی گردشگری را بدیل و بهترین جایگزین پایدار برای رهایی از اعتیاد به اقتصاد نفتی دانست و افزود: همه ما بر این باوریم که گردشگری بهترین جایگزین اقتصاد تک محصولی است اما برای تحقق و برآوردنش گام بر نمی‌داریم! چراکه سلیقه‌ها و تعارض‌های فراوان؛ مجال اجرای سیاست‌ها و پیشروی برای رسیدن به هدف‌ها در توسعه گردشگری را نمی‌دهند.

او رقابت سهم‌بری از اقتصادهای جایگزین را پایدارترین گزینه‌ی در دسترس، «اقتصاد گردشگری» معرفی کرد و گفت: راهبرد و رویکرد ما نباید در جهت خلاف بهره‌وری از این گونه‌ی اقتصادی حرکت کند. مهم‌ترین توان‌های جذب گردشگر ما در معرض نابودی و نادیده‌انگاری در تقابل با تعارض منافع دیگر دستگاه‌ها و ساختارها قرار دارند و ما همچنان امیدوار به معجزه در جذب گردشگر خارجی و گسترش ایران‌گردی هستیم.

بابامرادی با اشاره به تحریم‌های موجود، ‌پرداختن به جایگزینی دیگر اقتصادها را مهم ارزیابی کرد و اذعان داشت: سود برآمده از حضور گردشگر ابتدا باید در چرخه‌ی اقتصاد خصوصی ایجاد پویندگی کند تا پیشران دیگر بخش‌ها شود.

مدیرتوسعه گردشگری و میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد اروند، خاطرنشان کرد: آمارها نشان می‌دهد کشور ما، یکی از ارزان‌ترین مقصدهای گردشگری جهان است و منطقه ما (اروند) در شمار یکی از ارزان‌ترین مقصدهای گردشگری داخلی قرار دارد. سال‌هاست آبادان و خرمشهر؛ مقصد مطلوبی برای گردشگری ارزان شده‌اند. متاسفانه برخی تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌های غلط در سال‌های گذشته، باعث خروج بسیاری از گردشگران و مسافران ورودی از چرخه سودرسانی به اقتصاد این منطقه شده‌اند. با اقامت در پارک‌ها، مدارس و اقامتگاه‌های رایگان دولتی و از این قبیل؛ زیان فراوانی به اقتصاد گردشگری به‌ویژه در بخش خصوصی وارد شده است.

 

مدیرتوسعه گردشگری و میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد اروند، گفت: خویش‌انتقادی با هدف اصلاح رویه‌ها و نگرش‌های جاری می بایست در دستور کار فعالین گردشگری، قرار گیرد.

امیرهوشنگ بابامرادی در جمع فعالین حوزه گردشگری خویش‌انتقادی با هدف اصلاح رویه‌ها و نگرش‌های جاری را از اهداف مدیریت توسعه گردشگری و میراث فرهنگی این سازمان دانست و اظهار داشت: هیچ جامعه و سازمانی در هیچ حوزه‌ای به توسعه‌یافتگی گام ننهاد مگر با تکیه بر بازنگری، اصلاح و تقویت امور جاری. به همین منظور خویش‌انتقادی، واکاوی و مطالبه‌گری درون خانوادگی از جنبه اعتبار تخصصی و خلق انتظار صنفی می‌تواند بهترین گزینه برای حوزه گردشگری باشد.

وی اظهار داشت: سرزمین‌های موفق در صنعت گردشگری؛ متکی بر حضور پرقدرت بخش خصوصی بوده و هستند. دولت‌ها بیشتر نقش واسط و حامی را داشته‌اند. بنابراین معتقدم به‌صورت کلی و موردی (مصداقی) باید همه‌ی بخش‌های عملکردی زیر ذره‌بین واکاوی و نقد قرار گیرند. به حتم آسیب‌ها و ضعف‌هایی با تکیه بر این درک متقابل و متعالی قابل شناسایی هستند که در موقعیت معمول ممکن نخواهد بود. با هدف پیرایش و زدودن زنگارها از رویکردها و رهیافت‌ها می‌توانیم در قالب کرسی‌ها و نشست‌هایی؛ سیمای عمومی صنعت گردشگری در منطقه آزاد اروند را به بوته نقد و تحلیل بسپاریم. افراد دارای نظرگاه و ایده‌ی عملیاتی در آسیب‌شناسی صنعت گردشگری، می‌توانند در مسیر این آسیب‌شناسی یاری‌رسان ما باشند. مشروط بدین نظر که از توقف بر سر بدیهیات و مقدمات گذر کرده و به مفاهیم متعالی‌تر سیر کنیم.

بابامرادی با بیان اینکه این نشست‌ها به‌شرط رعایت سازوکارهای تخصصی و علمی حتماً حاوی دستاورد خواهند بود، گفت: نقد مبهم، وسیع، انتزاعی و بدون اشاره دقیق به چرایی‌ها و پدیده‌ها؛ هیچ‌گاه به گره‌گشایی و روشنگری منتج نخواهد شد. حتی تمرینی خواهد بود برای ارتقای دیدگاه و توان تخصصی همه ما فعالان و متولیان حوزه گردشگری تا دوراندیشانه و نوآورانه‌تر در این زمینه ادامه حضور دهیم.

او  ضمن تأکید بر اینکه باید اعتراف کرد و پذیرفت که مهم‌ترین فرصت اقتصادی مغفول در منطقه آزاد اروند، تاکنون صنعت گردشگری بوده است، افزود: برای هر فعالیتی در منطقه می‌توان و باید پیوست گردشگری تدارک دید. معتقدم گسترش ارتباط منطقه‌ای و جهانی، از راه دیپلماسی عمومی و گردشگری ممکن است. بنابراین باید پذیرای هر رویداد و کنشی بود که بتواند گردشگران را برای تجربه‌گری حضور در این منطقه اقناع کند. چیزی که تا کنون بدان کم‌توجهی شده است.

این مقام مسئول تأکید کرد: اگر می‌خواهیم «اروند فرصت نوین گردشگری ایران» شود و بیش از یک شعار و هدف در آسمان خیال، بر زمین واقعیت نقش بندد؛ باید نوآوری، تکاپو و شتابمان بسیار و بیش از این شود. به همان اندازه که فرصت‌ها در اقتصاد گردشگری فراوان‌اند همان‌قدر زودگذرند و نمی‌توان انتظار داشت رقبای داخلی و بیرونی به‌واسطه‌ی آماده نبودن ما؛ تأمل کرده و منتظر بمانند.

وی ادامه داد: مگرمی‌شود بدون شبکه‌سازی، ایجاد زنجیره گردشگری و ایده‌پردازی؛ منطقه‌ای را مستعد سرمایه‌گذاری و توجه در گردشگری کرد؟زیست‌بوم گردشگری به‌عنوان جامعه‌ای متکثر و گسترده برای هر عضو و موقعیت خود، نقش و مسئولیتی قائل است. همچون اجزای ریز و درشت یک سامانه کلان؛ همگان ما باید ابتدا نقش و سپس مسئولیت حرفه‌ای و حتی اخلاقی خود را بدانیم. بدون توجه به این نکته ساده اما ارجمند؛ نظم و تعادل در تصمیم‌گیری و اجرا بر هم می‌خورد.

مدیرتوسعه گردشگری و میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد اروند، بی توجهی به نقش مؤثر چانه‌زنی و تنظیم‌گری در رابطه‌ی متقابل بخش‌های دولتی و خصوصی را غیرممکن دانست و تصریح کرد: این بلوغ ذهنی در هر دو بخش باید ایجاد گردد که هرکدام اختیار و مجال خود را در سیاست‌گذاری و تصدی‌گری دارند. کارگزاران دولتی و بخش خصوصی بیش از شعار و گرایش رسانه‌ای، باید در عمل و با رویکرد «پراگماتیستی» (عملگرایانه) این رشد و کمال ذهنی را به اجرا بگذارند. جذب گردشگر با وجود چالش‌ها به پشتکار و تلاشی فراتر از تمایل و شعار نیاز دارد. برنامه‌ریزی و پژوهش می‌طلبد و بایسته است خلاق‌ترین آدم‌ها برای ایجاد جاذبه سفر در اروند به کار گرفته شوند.

شرکت‌های گردشگری عراقی و عمانی روز شنبه با معاون گردشگری خوزستان و انجمن‌های صنفی این حوزه ۲ تفاهمنامه را به امضا رساندند تا  از این طریق اوضاع گردشگران عراقی در خوزستان سر و سامان یابد و میزان تعامل میان این شرکت‌ها با طرف ایرانی افزایش داشته باشد.

این تفاهمنامه‌ها روز شنبه در هتل هیام اهواز میان معاونت گردشگری استان خوزستان، روسای انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و گردشگری خوزستان، رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و گردشگری خوزستان با پنج شرکت گردشگری عراقی و یک شرکت عمانی به امضا رسید.

همکاری و تعامل ۲ طرف این تفاهمنامه به منظور معرفی ظرفیت‌ها و جاذبه‌های گردشگری ۲ کشور و تبادل گردشگران انفرادی و گروهی از جمله موضوعات این تفاهمنامه بود که با هدف افزایش سهم بازار گردشگری طرفین به عنوان کشورهای بازار هدف و آشنایی با ظرفیت‌های گردشگری، تاریخی، فرهنگی و مذهبی مشترک با توجه به پیشینه روابط تاریخی میان آن‌ها منعقد شد.

معاون گردشگری خوزستان در حاشیه این نشست به حضورشرکت‌های عراقی و عمانی در خوزستان در یک هفته اخیر اشاره کرد و گفت: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان به مناسبت هفته گردشگری از این شرکت‌ها برای سفر به خوزستان دعوت کرده است.

جمال عامری‌نسب افزود: در این سفر با برگزاری تورهای مختلف ظرفیت‌های استان از نظر تاریخی، طبیعی و گردشگری سلامت ارایه و معرفی شد.

پیگیری رفع مشکلات گردشگران در پایانه مرزی شلمچه

وی امضای تفاهمنامه را ماحصل و نتیجه سفر این شرکت‌ها به خوزستان عنوان کرد و توضیح داد: براساس این تفاهمنامه‌ها تلاش می‌شود تا گردشگران همه حوزه‌ها به ویژه گردشگران سلامت ساماندهی شوند.

معاون گردشگری خوزستان رفع مشکلات تردد گردشگران مذهبی، طبیعت‌گردی، سلامت و … عراقی به ویژه در پایانه مرزی شلمچه را از جمله اولویت‌های مهم براساس این تفاهمنامه برشمرد.

رییس انجمن صنفی خدمات مسافرت هوایی و گردشگری خوزستان رونق گردشگری را از جمله اولویت‌های مهم این تفاهمنامه‌ها عنوان کرد و گفت: یکی از نیازهای حوزه گردشگری استان خوزستان همکاری دستگاه‌های دولتی متولی در این حوزه با شرکت‌های گردشگری خصوصی است.

 

خوزستان در کشورهای همسایه حرفی برای گفتن دارد

طاهر سبهانی با بیان اینکه ۱۵۰ دفتر خدمات مسافرتی و ۲۰ شرکت گردشگری در استان فعال است توضیح داد: استان خوزستان با برخورداری از ظرفیت‌های مختلف در حوزه گردشگری در کشورهای همسایه حرفی برای گفتن دارد از این رو ضرورت دارد دستگاه‌های دولتی از این حوزه حمایت کامل داشته باشند چراکه در چند سال گذشته همکاری از سمت دستگاه‌های دولتی ندیدم.

وی بیان کرد: نبود حمایت نهادهای دولتی موجب شده تا بسیاری از گردشگران به ویژه گردشگران سلامت که از عراق وارد خوزستان می‌شوند به استان‌های دیگر سفر کنند در حالی که این گردشگران می‌توانند خدمات مورد نیاز خود را از استان خوزستان دریافت کنند.

امیر الساعدی، مدیر شرکت خدمات مسافرتی و گردشگری انور السند باد عراق نیز به نمایندگی از شرکت‌های گردشگری عراق حضور خود و دیگر شرکت‌ها در استان خوزستان را مثبت ارزیابی کرد و افزود: مسافت استان خوزستان با عراق کم است و همین مساله یک امتیاز برای ما و این استان محسوب می‌شود.

امکانات تهران و مشهد در خوزستان هم هست

وی بیان کرد: ما قبلا به استان‌های دیگر همچون مشهد سفر کردیم اما پس از بازدید از خوزستان متوجه ظرفیتی‌های استان در حوزه‌های مختلف گردشگری به ویژه گردشگری سلامت شدیم درواقع بسیاری از امکاناتی که گردشگران عراقی برای آن به تهران و مشهد می‌رفتند در خوزستان وجود دارد.

این مدیر شرکت گردشگری عراقی، بیمارستان‌های خوزستان را پیشرفته و برخوردار از دستگاه‌های مجهز دانست و افزود: پس از بازگشت به عراق قول می‌دهیم اولین گروه گردشگری خود را به این استان بیاوریم تا زا امکانات این استان استفاده کنند.

وی از مسئولان خواست تردد مسافران و گردشگران عراقی را در پایانه مرزی تسهیل کنند.

https://injakhabar.ir/7486کپی شد!