عراق جنگ زده دانشجوی جدید توسعه


به گزارش اینجاخبر کمال شاهی در یادداشتی به اینجاخبر با عنوان عراق جنگ زده دانشجوی جدید توسعه نوشت:
براساس گزارش صندوق بینالمللی پول در سال ۲۰۲۴، عراق با ذخایر ارزی بیش از ۸۵ میلیارد دلار توانست در رتبه چهارم کشورهای عربی قرار گیرد.
بعداز عربستان ،امارات وقطر با فاصله کم عراق!؟ این رتبه برای کشوری که سال ها درگیر جنگ خارجی باهمسایگان،اشغال توسط آمریکا و سپس جنگ داخلی،داعش ،فرقه ای و… بود، بسیار حائز اهمیت است. افزون بر موارد فوق الذکر از مهاجرت یا فرار نخبگان و متخصصان به خارج از کشوردرسال های بحران نیز نمی توان چشم پوشی کرد. این سرعت در بازسازی زیر ساختی عراق وفاصله اندک آن با قطر در جایگاه سوم افقی فراتر از داشته های مادی را به ذهن متبلور می سازد.
تحول اقتصادی فعلی عراق نتیجه مدیریت منابع نفتی و سیاستهای مالی دولت عراق و نیز تلاش مجدانه برای بهسازی روابط بین المللی در سایه دیپلماسی اقتصادی منفعت گرا در سالهای اخیر است که با لحاظ جمیع مخاطرات واز مهمترین آنها بیماری هلندی که باعث زمین گیر شدن اقتصادهای بدون برنامه یا شاید غافلگیر شده است-درحال شکل گیری ست.
صادرات نفت شریان اصلی وحیاتی ذخایر ارزی
عراق یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت اوپک است. بیش از ۹۰ درصد درآمدهای ارزی این کشور از صادرات نفت حاصل میشود. این کشور سالانه بیش از ۱.۲ میلیارد بشکه نفت خام صادر می کند که میانگین صادرات روزانه حدود ۳.۳ میلیون بشکه است. درآمد حاصل از این صادرات بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار در سال است.
بلوغ تفکر سرمایه گذاری
«محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق اعلام کرد طی دو سال اخیر بیش از ۶۲ میلیارد دلار سرمایه خارجی در بخشهای نفت، گاز، مسکن، صنایع، کشاورزی و هتلداری جذب شده و به رشد اقتصادی عراق کمک کرده است. دفتر نخست وزیری عراق همچنین فرصتهای سرمایه گذاری در این کشور را بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار برآورد کرده است.
کاهش هزینههای عمومی قابل جایگزین
دولت عراق طی این برهه سیاستهایی برای کنترل هزینههای عمومی و کاهش واردات غیرضروری اعمال کرده است. این اقدامات با ترس از پس زمینه فکری مصرف گرایی افراطی باعث حفظ و رشد ذخایر ارزی کشور شده است.
استراتژی منسجم بانک مرکزی
بانک مرکزی عراق نقش مهمی در ذخیره و مدیریت درآمدهای نفتی ایفا کرده و باهمراهی با پروتکل های بین المللی شفافیت و مبادلات بین المللی، ایجاد حسابهای ارزی در بانکهای جهانی، ذخایر خود را بهینهسازی کرده است.
افزایش تولید و صادرات نفت، به همراه مدیریت بهتر منابع مالی وبه ویژه شفافیت نقش کلیدی در این جایگاه داشته است. ایجاد بندرگاه هایی نظیر بندر فاو باکمک متخصصان وسرمایه گذاران کره جنوبی با این حجم ازجذب سرمایه دراین مدت اندک اصلا گام بلند پروازانه ای برای مدیریت کریدورهای حمل و نقل بین المللی نیست.اضافه شدن مقاصد گردشگری تفریحی شمال عراق واقتصادی جنوب شرقی عراق زنگ هشداری است که به صدا درآمده است.
پ
آنچه که میتوان اذعان داشت این که توسعه همه جانبه بابرنامه ای مدون در سایه عزمی راسخ با برخورداری از تجارب و مشاوره های بین المللی درحال ایجاد اقتصادی پرجاذبه درامتداد عربستان ،امارات، قطر،عمان درحال شکل گیری در همسایگی ماست.