نگاهی به انتخابات ۱۴۰۰ در حوزه ی خرمشهر
به گزارش اینجاخبر نگاهی تحلیلی و کوتاه به انتخابات ششمین دوره شورای شهر خرمشهر
عباس مدحجی
۱⃣⬅️ با اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری و شلیک تیر خلاص به دولت تدبیر و امید ، امیدواری مردم به تغییر، مانند پایان هر انتخابات دیگر نبض جدیدی گرفت. عوض شدن ترکیب شورای شهرها هم با تشریک مساعی با ریاست جمهوری باعت پررنگ تر شدن کلیدواژه ی #تغییر شد تا احتمالا!!! فصل جدیدی از کتاب مدیریت کشور باز شود. در این بین هر استان و شهرستان با توجه به نقشه خاص جغرافیای سیاسی اش تغییرات خودش را رقم خواهد زد و خرمشهر هم از این قاعده مستثنی نیست. کمتر کسی پیش بینی میکرد فرایند انتخابات این دوره که از چندماه پیش رقم خورد حال و هوای خاص تری از دیگر انتخابات گذشته داشته باشد.
۲⃣⬅️ حواشی و فکت های مشارکت، صلاحیت ها، روند رای گیری و اعلام نتایج در انتخابات خرمشهر باید کاملا ثبت و آنالیز شوند تا بعنوان یک منبع مطالعاتی خوب در دوره های بعدی یا تاریخ سیاسی شهرستان استفاده شوند. مسولین امر، شخصیت های مطلع و رسانه میتوانند با انتشار این آمار و مقایسه ی تحلیلی آن با آمار گذشته سواد سیاسی جامعه را کیفیت ببخشند. کاری که خلا آن به شدت احساس میشود. خیلی از افراد جامعه وحتی کاندیداها معتقدند نتایج اعلام شده نتایج صحیحی نیست یا در اعتبار و صحت آنها تشکیک است. این اعتقاد را میتوان از اعتراض گسترده کاندیداها به نتایج انتخابات ، گزارشات مختلف از خرید و فروش رای و حتی گزارش میدانی از مردم کوی و برزن برداشت کرد. اگرچه منابع ذیصلاح رسمی صحت انتخابات را تایید کرده باشند.
۳⃣⬅️ طبق آمار رسمی منتشره از ستاد انتخابات شهرستان خرمشهر، در شعب شهر خرمشهر صدو پنج هزار برگ رای توزیع شده بود که از این میزان فقط نزدیک به چهل و پنج هزار برگ آن مصرف شده. این بخوبی نشان میدهد که بیش از نصف تعرفه ها اضافه بوده و تعرفه ی خالی اضافی از عوامل تحریک یا رشد تخلف است. از ۱۳۰ هزار نفر واجد شرایط رای در شهرستان خرمشهر ، ۴۵ هزار نفر فقط در شهر خرمشهر به پای صندوق های رای آمدند که از این میزان هم ۳۶۵۳ رای آن باطله بود. و این در حالی ست که نفر اول تنها ۳۳۱۸ رای آورده بود. این نشان میدهد که در خرمشهر هم مثلی برخی دیگر از نقاط کشور ، آرای باطله رتبه نخست را کسب کرده اند و نفر اول تنها توانسته رای کمی بیشتر از ۷ درصد جامعه آماری رای دهندگان را به خود جذب کند. مبرهن است که درصد دیگر برندگان انتخابات کمتر است و واضح تر اینکه این درصدها فقط از بین رای دهندگان استخراج شده و درصورت لحاظ کردن کل واجدین شرایط رای ، درصدها از عدد ۳ فراتر نخواهد رفت.
۴⃣⬅️ عوامل متعددی نظیر شرایط کلی کشور ، شرایط خاص خوزستان، شرایط خاص تر خرمشهر ، رد و تاید مکرر صلاحیت نامزدها، عملکرد نه چندان قابل دفاع شورای پنجم ، اصرار بر برگزاری انتخابات در گرم ترین فصل سال ( آن هم دمای خوزستان) ، شیوع کرونا و … روی عدد به عدد آرا مؤثر بوده است. هرکدام از عوامل فوق و فراتر از آنها باید تحلیل شوند و میزان تاثیرشان بر نتایج ثبت شود. آثار ، علل و نتایج سیاسی و جامعه شناسی شان بررسی شود و چراغ راه برنامه ریزی های آینده شود. در کنار آنها شرایط ویژه شهرستان خرمشهر هم جای موشکافی دارد. تیم های غَدَری که نمایندگان حال و سابق و اسبق و حتی مدعیان نمایندگی در انتخابات اخیر مجلس تدارک دیده بودند با مهندسی هایی از رقابت جاماندند. برخیشان دچار اختلافات داخلی در جذب و دفع اعضایشان شدند ، برخی را توهم رای آوری شکست داد و برخی راهم سد صلاحیت از رقابت کنار گذاشت.
۵⃣⬅️ بررسی نتایج انتخابات ریاست جمهوری مَقالی دیگر میطلبد اما صِرف نگاه به رقابت شدید ستادداران برای دریافت حکم ستادی سید ابراهیم رئیسی و بی ستاد ماندن دیگر کاندیداها میتواند طنز قضیه را پوشش دهد. البته اقدام رئیس ستاد رئیسی در خرمشهر در اعلام رسمی پایان کار ستاد و عدم اجازه هرگونه فعالیت بنام ستاد رئیسی (به شرط اجرای کامل) هم هوشمندانه بود و ممکن است از منفعت طلبی برخی افراد در آینده بکاهد. حال که ریاست قوه های مجریه و مقننه را خراسانی ها قبضه کرده اند شاید بتوان منطق مشارکت بالای خراسانی ها در انتخابات را درک کرد. اتفاقی که مدتهاست برای خوزستانی ها در سطوح بالا رقم نخورده و این شاید کمی مارا به خود بیاورد.
۶⃣⬅️ گزاف است اگر بگوییم انتخابات گذشته کاملا پاک و سالم بوده. آرایی که با وجود این همه ناظر و رابط خرید و فروش شدند و توافقات نامیمونی که با حضور این همه شهروند و رسانه و افراد شاخص بسته شدند نشان از آن داشت که حق و حقوق شهروندی به کمترین ارزش معامله شد و آنچه قربانی شد امید مردم در تلاش برای تغییر بود. منصفانه است اگر بارِ بخش بزرگی از این ناسلامتی را بردوش خودِ مردم قرار دهیم. گناهِ بخشی از شهروندانی که حاضر به فروش رای شدند یا حمایت از کاندیداها را تنها به بهانه نسبت فامیلی یا سود شخصی علیرغم اطلاع از عقبه ی شخص پذیرفتند اگر بیشتر از مسؤل بی مسؤلیت و یا متخلف که نظر شخصی یا ایدئولوژیکش را علنا در روند مسؤلیتش اعمال کرده، نباشد کمتر نیست.
۷⃣⬅️ نتایج این انتخابات که البته با کمی تاخیر اعلام شد و در این فاصله نماینده ی خرمشهر مصاحبه ای که با موضوع ابطال انتخابات بنامش منتشر شده بود را تکذیب کرد حائز نکات مهمی ست. یک اینکه تیمهای مورد حمایت نماینده ها چه فعلی و چه سابق توفیقی برای پیروزی نیافتند. مهم است! افراد مورد حمایت کسی که کمتر از دوسال پیش آرای مردم را برای خود جذب کرد ، امروز با تضعیف پایگاه مردمی توفیق ورود به پارلمان شهری را نیافتند. دوم شاخصه ی خاص هر برنده در رای آوری ست که یا حرفه بوده یا قومیت یا اتصال به برخی جریان های تاثیر گذار قدرت. سوم هم نحوه ی چینش مهره ها در شطرنج سیاست و طرز بازی انتخاباتی ست که سرنوشت آن را اینطور رقم زد.
۸⃣? با تمام این تفاسیر قابل بیان و دیگر تفاسیر خاصه ی غیر قابل بیان! باید منتظر عملکرد شورای جدید بود. در کنار افزایش شناخت مردم از مسولان ، کاندیداها و رسانه ها، این آینده است که مشخص میکند این افراد چقدر میتوانند انتظار جامعه را از شورا برآورده سازند ، شفافیت مطلق را با تعامل با رسانه ها به مردم هدیه دهند ، پای وعده هایشان بمانند و سنت های غلط و مضر حاکم بر شورا و شهرداری را تغییر دهند. روزهای آینده بما نشان خواهند داد آن چهل و پنج هزار نفر انتخاب درستی داشته اند یا تصمیم آن چندین هزار نفر برای شرکت نکردن در انتخابات درست تر بوده است!